Търсене в Мушмулка блог

неделя, 30 декември 2018 г.

Аквамен (2018)

               Това бе едно от онези 3 секундни решения - студ, още алкохол или късно кино? Нова година е съвсем близо, така че от първите две ще получа доста. Седнах в кино салона точно след рекламите и нахлузих 3Д цайсите за да гледам някакъв "Аквамен".


Аквамен

Аквамен - Причинителят на въздишки


За моя изненада се появи свръх подмладена Никол Кидман. Дори се зачудих дали не е друга актриса или дъщеря и. След сравнително стандартно начало, намиращо се в десетки други филми, се започна:

Екрана изпълва хаитянецът Джейсън Момоа. Вкупом зрителките въздъхват при вида на разпилените му дълги коси, напращели мускули и пронизващ жълтеникав поглед (не е от жълтеница, такъв си е героят му). Години еманципация, еволюция, феминизъм биват заличени от замятане на косата и небрежна усмивка, караща жените в салона да стиснат колене.

От там нататък се редят клише след клише за да следваме старата изпитана холвудска формула, която е толкова изтъркана, че се налага да се правят визуални чудеса като Аквамен за да мине номерът и този път.

Взимаме шепа древногръцка митология, смесваме я с някой малко известен комикс герой и така поставяме началото на нова поредица, като си утъпкваме пътя за още продължения или заемане на героя в други филми от вселената на DC комикс.

След това даваме на някое CGI студио едни милиони, чакаме до Коледа, когато е студено в северната половина на света и всички са си вкъщи за празниците. Преяли, след 3 дни семейно щастие, вече не се издържа и се чудят къде да заведат пищящите деца. Добавяме няколко големи, но застаряващи имена като Уилям Дафо и Никол Кидман за тежест и сме готови!

Ние, разбира се, сме още по-хитри и правим филма с кръв, колкото две порезни рани, което го прави PG-13. А в някои по-лакоми държави са резнали сцените с рибешка кръв за да слязат на 12А и да подхванат още по-младата публика. С други думи ОЩЕ ПАРИ!
А в България още си колим прасетата сами!

 Филмът, освен, че се основава на стандартната холивудска формула, също е черпил с пълни шепи от къде ли не. Музиката - "Блейд Рънър 2049", сцената с факлите - "Матрицата", баталните сцени - "Властелинът на пръстените", визията на Атлантида - отново "Блейд Рънър 2049" и "Валериан и градът на хилядата планети". Примери мога да давам до утре, но явно днешните сценаристи толкова си могат. Точно както компютъра не генерира нова информация, а комбинира стара такава. Дали пък вече филмите не се правят от изкуствен интелект? Индексира всички сцени във филмите и определя коя сцена е била най-ефектна, след което някой избира най-подходящата за филма и бам - вече имаме филм с гарантиран успех!

Актьорската игра.. става. Абе кой ти гледа актьорска игра при тези ефекти!? Звука е перфектен, По екрана хвърчат всевъзможни същества, хора, риби, изроди. Компютърната анимация е на такова ниво, че вече не се различава кое е истински кадър и кое графика. Спокойно са могли да не излизат извън студиото. Следват сцена след сцена, в която главният герой - Аквамен (или на човешки - Артър) го грози състояние, несъвместимо с живота. Да не си помислите, че някой въобще умира на екрана? Ами ако видят децата!? Сакън!

Следва такова бомбардиране на сетивата и прескачане от една част на света в друга, без почти никаква прелюдия, че съвсем се замайваш. Колкото и да се дърпаш, накрая отваряш уста и започваш да поглъщаш екшън сцена след екшън сцена, като междините са гарнирани с много прецизно дозиран хумор, който дори те кара да се засмееш.

Тотален провал са: "средно" лошият, чернокож герой и наченките на рок музика, оповестяваща кога героя влиза в режим Bad Аss. Долф Лундгрен беше като напафкан през целия филм. Но той май така си изглежда.

Съвсем сериозно, това е най-добрият екшън за пуканки, който съм гледал! Няма слаба сцена (поради гореизборените причини), музиката се слива перфектно с визията, има точната доза хумор, туист към края и всичко това е облечено с безсрамно количество компютърно генерирани ефекти, които спокойно изземват вниманието към актьорите и сякаш ни ги преливат венозно.

 Вярно, не помня кой-знае колко от филма, ама нали ще има втора част (нали не очаквате да няма?). Чудно ми е само как ще успеят да надскочат първата.. Дано дотогава AI е задобрял.

сряда, 13 юни 2018 г.

Най-енерго-ефективната видеокарта за копаене.


След дълги спорове в една Etherium група във фейсбук, се стигна до там, че седнах и направих списък със всички видеокарти, с които е изгодно да се копае. Пресметнах съотношението мегахеш за всеки изхразходван ват електроенергия. Постигнах доста интересни резултати:

AMD:
GPU rig power meter
Ват метър за измерване на потреблението
RX470 - 115W- 26Mhs = 0.22 Mh/W
Rx480 - 130W - 29Mhs = 0.22 Mh/W
RX570 - 115W - 29mhs = 0.25 Mh/W
Rx580 - 130W - 30mhs = 0.23 Mh/W
Vega56 -200w - 37mhs = 0.18 Mh/W
Vega64 - 220W - 42mhs = 0.19 Mh/W

Nvidia:
1050Ti - 65W - 15mhs = 0.23 Mh/W
1060 - 80W - 24mhs = 0.30 Mh/W
1070 - 110w- 30mhs = 0.27 Mh/W
1070Ti - 130W - 31mhs = 0.23 Mh/W

1080* - 180W - 41mhs = 0.23 Mh/W
*1080Ti** - 200w - 52mhs = 0.26 Mh/W

*(с ethlargement pill)


*** Резултатите са само за Etherium. При другите алгоритми цифрите са съвсем различни. 

След тези сметки излиза, че най-енерго-ефективната карта е 1060. Тоест, съотношението от потребен ток и произведен етириум е най-добро. Разбира се само ако паметите и са марка Samsung. При Micron резултата е малко по-нисък, при Hynix е плачевен.
Тук трябва да имаме предвид, че записаните стойности са приблизителни. Може да има разлики в границите от 1 до 4Mh/s. Има твърде много променливи, които могат да повлияят:

1. Дали картата е оптимизирана за максимална продуктивност или максимално пестене.
2. Дали работи при 60C градуса или 80C, следователно вентилаторите се въртят като луди за да насмогнат (а те също харчат повече ток, когато се въртят по-бързо!).
3. Дали TDP е оптимално зададено или е оставено на 100% или пък смъкнато на 55% (минимума).
4. Колко качествени бройки сте уцелили
5. Какъв модел карти с какво охлаждане, медни хийтпайпове или просто парче алуминий с един вентилатор.
6. Колко добре сме настроили целият риг.
7. Windows или Linux операционна система.
8, Работи ли стабилно.

Какъв е вашият хашрейт? Колко успявате да изстискате от картите си? Споделете в коментарите!